Nyheter

Störning

 

På grund av stormen så har vi strömavbrott på Nåtö Järsö och intill liggande öar felsökning pågår

 

 

 

 

 

Nytt ljus över lamphyllan

Årets mörkaste tid är här och lamporna lyser så gott som dygnet runt. Idag är lampköpet en mindre snårskog av RA-tal, färgtemperaturer, energiklasser och effekt. Mikael Nordlund på Mariehamns Elnät sprider här lite ljus över frågetecknen kring LED, halogen, lysrör och lågenergi.

Två bokstäver för säkra produkter

 

Det känns så billigt och enkelt – ett par klick bara så har man beställt hem en snabbladdare eller en skojig, blinkande leksak raka vägen från tillverkaren på andra sidan jordklotet. Men köpet är inte alltid så smart som man tror.

Allt fler klickar numera hem saker från e-handlare utanför EU, och Asien ligger i topp för inköpen. På köpsajter såsom Ali Express och Wish är det rea dygnet runt året runt, men i takt med den ökade handeln ökar också anmälningarna om felaktiga produkter. Mängder av prylar varje år plockas bort från marknaden.

Solenergi för hemmabruk

Om inte förr så är det under vår ljusaste årstid som man börjar fundera på om inte det här med solenergi vore något att satsa på. Såvitt vi vet kommer ju solens energi inte att ta slut på de närmaste
4 miljarder åren. Bo Lindström på Mariehamns Elnät rätar ut dina frågetecken kring solenergin.
– Det viktigaste att tänka på är att man dimensionerar anläggningen rätt. Man ska själv konsumera det allra mesta av den solenergi som man alstrar, säger han.

 

Sidor